top of page

Het Verhaal achter mijn tattooWaarschijnlijk is mijn tattoo wat ongewoon. In ieder geval vertelde de tattoo-artiest dat hij zoiets nog nooit had gemaakt of überhaupt gezien. M'n linker en rechter onderarmen zijn volgekladderd met flink wat inktvlekken, met een paar kleurtjes. Die kleuren zijn onderhand alweer wat vervaagt jammer genoeg. Als de tattooshop weer open gaat moet ik toch eens terug.


Het leek me wel leuk om eens te vertellen over dit ding.


Wat het is

Het is, zoals je misschien herkent, een Rorschach test. Ook wel een inktvlektest of inkblottest genoemd. Hermann Rorschach, een Zwitserse psychiater, bedacht in 1921 de test waarin hij inkt op een blaadje kletterde, het papier daarna dubbelvouwde en weer open legde, waardoor je symmetrie kreeg van de inkt. De symmetrie zorgt ervoor dat mensen er automatisch wat in gaan zien.


Door ongeveer 10 van deze vlek patronen aan mensen te laten zien en ze op een aantal dingen te bevragen probeerde hij inzicht te krijgen in hun psyche. Ze moesten zeggen wat ze erin zagen, waarna hij vroeg:

- Waar ze dat in de vlek zagen: was het de hele vlek of een deel van de vlek?

- Wat bracht je op het idee om dit te zien: was het de kleur, de schaduw, de vorm?

- Wat is de inhoud van hetgeen wat je ziet, waarom zie je dat?

- Hoe origineel of populair is hetgeen dat de persoon ziet?

- Over meerdere vlekken heen, hoe is de uitleg gestructureerd en georganiseerd?


En dat zou een beter beeld dus moeten geven. De test wordt tegenwoordig niet of nauwelijks meer door psychologen of psychiaters gebruikt omdat het nogal moeilijk is te achterhalen is wat je nou precies aan het meten bent als je deze vragen stelt.


Waarom wilde ik deze tattoo?

Allereerst wilde ik wel een keer een tattoo. Omdat ik het stoer en enigszins rebels vind, maar ook mooi en een andere vorm van jezelf uiten. Maar als ik dan iets zou nemen wat voor de rest van mijn leven in mijn huid gegrift staat, dan moest het uniek zijn, helemaal bij mij passen en een diepere betekenis weergeven.


Lange tijd had ik geen enkel idee wat voor tattoo ik dan zou willen. Tot ik een keertje een Kings Of Leon nummer beluisterde, waarbij ik m'n tv aan had en Spotify via m'n Chromecast streamde. Dan zie je op de tv vaak de album covers. En de album cover die ik zag was deze:

Het Only By The Night album. En toen dacht ik: Jaaa.


Wat ik zo tof vond was dat het een soort rorschach was, maar dan met verschillende kleuren die pal tegenover elkaar stonden, dus niet exact in spiegelbeeld. Dus als ik dat dan op m'n onderarmen kon plaatsen.


Een half jaar wachten tot ik aan de beurt was, twee keer 5 uur later aan tattoo zetten later en ik had wat ik wilde.


Wat betekent deze tattoo voor mij?

Allereerst vind ik het gewoon leuk dat de tattoo verwijst naar het feit dat ik psycholoog ben. Het laat zien dat ik ook een glimp wil opvangen van hoe mensen denken, verschillen en gedragen.


Maar de belangrijkste reden voor mij is dat het mij herinnert aan het proberen te zien van beide kanten van een verhaal. De kleuren die op een andere plek staan representeren voor mij een verschil in het verhaal. Als ik m'n armen naar elkaar toe beweeg om een eenheid te creëren dan krijg ik ook één verhaal uit de combinatie van beide kanten. Alleen ziet iedereen weer wat anders in het verhaal: mijn perspectief op het verhaal is verschillend van hoe een ander het ziet.


Dus ook al zijn er verschillende zienswijzen in de wereld is het belangrijk dat die naar het midden toe bewegen om een geheel te vormen. Elkaar aan te vullen en het volledige plaatje te beschrijven in plaats van een eenzijdige kant te blijven herhalen.


En zelfs als ze een eenheid vormen, dan is het nog steeds oké dat de uitkomsten ervan door ieder individu op een andere manier geïnterpreteerd worden.

コメント


bottom of page