top of page

EXPERIMENTEER

Ik heb wat gekke dingen gedaan bij verschillende bedrijven en organisaties. Die experimenten die ik heb gedaan lees je hier. En ook of ze zijn geslaagd of niet en waarom. Misschien kun jij ook het een en ander ervan proberen of heb je er wat aan.

Wil je de uitgebreidere versie horen over een van de experimenten, stuur een berichtje.

DE EXPERIMENTEN

Volledige transparantie

GESLAAGD. Alle collega's mogen alles weten en inzien en vragen om uitleg en dat wordt dan gegeven. 

Onbeperkt vakantiedagen

GESLAAGD. Alle collega's hebben onbeperkt vakantiedagen: we houden niets meer bij en mensen moeten eigen verantwoordelijkheid erin nemen.

CV-loos solliciteren

GESLAAGD. Weigeren van CV's bij sollicitaties. Sollicitanten vullen een klein vragenformulier in. Wordt niet gekeken naar achtergrond. 

Schermafbeelding 2022-08-11 om 10.16.24.png

Sollicitantenborrel

GEFAALD. De top3 sollicitanten in 1 kamer zetten bij het laatste gesprek, daar mee borrelen en elkaar laten kennen. Ook nog gevraagd wie zij zouden aannemen, waarbij ze zichzelf niet mochten kiezen. Werkte niet: onveilig en randvoorwaarden waren slecht. 

Democratisch besluiten

GEFAALD. Besluiten maken op basis van stemmen. Werkte niet, want waar stem je op en wanneer en met wie. Randvoorwaarden te vaag en te onduidelijk.

Collega Meting (feedbacktool)

GESLAAGD. Collega's geven elkaar feedback via vragenlijst en gesprek. Je kiest wie je beoordeeld. Werkt goed voor feedbackcultuur, onderling begrip en verbinding.

Geen geschreven regels

GESLAAGD. Als de algemene stelregel is dat je collega's en klanten blij moet maken en daar balans in houden, dan komt alles wel goed. 

Collega's die elkaars salaris bepalen

GESLAAGD. Collega's die in een commissie (die vrij was om in en uit te gaan) nadachten en besloten over salarisbudget en verdeling ervan (op basis van adviesproces). Geen onderhandeling mogelijk. Hoge tevredenheid en geen gekke uitgaven.

Collega's die elkaar aannemen

GESLAAGD. Geen recruiters of HR afdelingen die dit doen, maar collega's die zelf besluiten wie ze in het team willen hebben. Stellen zelf (met eventuele hulp) vacatures op en beoordelen de sollicitanten en bepalen salaris. Bracht leuke nieuwe collega's.

Sentimentsapp

GEFAALD (voor nu). App waar collega's elkaar raten en dat bepaalt het salaris eind van de maand. Verkeerde timing + collega's vonden het te spannend. Wel de pilot gedraaid.

Schermafbeelding 2022-08-11 om 10.31_edited.jpg

Situationeel Leiderschap

BEIDE. Geen managers of vaste leidinggevenden, maar iedereen kan de leider zijn afhankelijk van situatie, expertise etc. Werkt goed, maar je moet wel mensen hebben die de leiderschapspositie durven en dus kunnen nemen. Heb je dat niet, dan gaat iedereen de verantwoordelijkheid uit de weg (zo faalde het bij 1 bedrijf)

Afschaffen van afdelingen

GESLAAGD. Iedereen mag in elke specialisatie zitten, ongeacht functie. Mensen trekken naar de dingen die ze interessant vinden en zijn daar dan vaak goed in. Geeft ook andere inzichten op gebied als HR, Finance, Sales enz.

Afschaffen van functies

GESLAAGD. Wanneer alles goed transparant en onderlinge verbinding hoog, dan zijn er geen functienamen of functies nodig om mensen het juiste werk te laten doen.

Volledige autonomie/vrijheid

GESLAAGD. Bepalen waar je werkt, wanneer je werkt, hoe je werkt en zelfs wat je doet. Autonomie wordt niet of nauwelijks misbruikt. Zolang de transparantie en feedbackcultuur goed is. 

Adviesproces als besluitvormingsproces

GESLAAGD. Je vraagt advies aan de mensen die beinvloed worden door je keuze. Kiest of je met dat advies wat doet of niet. En bent daarna zelf verantwoordelijk voor de uitvoer en consequenties. Besluit mag altijd gewijzigd worden. Te groot besluit, dan zet je een commissie op. Gaat snel en werkt prettig.

MT met 2 open stoelen als besluitvormingsproces

GEFAALD. Een vast MT waar besluiten werden gemaakt, met 2 open stoelen voor iedereen om aan te sluiten. Werkte alle collega's buiten MT continu naar het MT keken voor de besluiten en niet zelf verantwoordelijkheid meer namen.

Collega's nemen zichzelf aan, stellen eigen contract op

GESLAAGD. Geen sollicitatiegesprek: je neemt jezelf aan als je wilt werken. Stelt je eigen contract met eigen salaris + voorwaarden op. Mag van tevoren alles weten over het bedrijf, de cijfers, de salarissen enz. Collega's gaven zichzelf nooit teveel. En filter was er direct. Vergt lef en bepaald soort ondernemerschap.

Schermafbeelding 2022-08-11 om 10.26.18.png

Collega's bepalen eigen salaris

GESLAAGD. Wanneer ze zichzelf ook hebben aangenomen zetten ze eigen salaris omhoog of omlaag wanneer ze willen. Wordt met mate gedaan en altijd netjes in overleg. Transparantie wederom is key.

Zo min mogelijk bijhouden

GESLAAGD. Je kunt heel veel niet bijhouden en toch op de hoogte zijn. In ieder geval in kleine teams met veel connectie qua inhoudelijk werk. Dan is dingen bijhouden veelal niet nodig (op het wettelijke na).

Collega's ontslaan elkaar / zelfsturende ontslagronde

GESLAAGD. Niet per se een gepland experiment. Wel mooi hoe dit gebeurde. Het was nodig om de tent te redden. Collega's besloten dat er een paar collega's weg moesten en dat deden ze gezamenlijk. Geen vriendjespolitiek. Alles met de beste bedoelingen voor alle collega's en het bedrijf. Collega's gingen met opgeheven hoofd weg. Prachtig om te zien dat zoiets vervelends ook menselijk kan. 

Schermafbeelding 2022-08-11 om 10.22.56.png

Stoppen met intern mailen

GESLAAGD. Slack was het alternatief. Werkte vlotter, overzichtelijker en meer geordend. Euro in de pot als je nog intern zou mailen. Nooit gebeurd.

Bedrijfswaarden noteren vanuit collega's

GEFAALD. Zette geen zoden aan de dijk. Eenmaal waarden achterhaald en opgeschreven, werd er nooit meer naar gekeken. Niemand die ze op kon noemen. Waardeloos.

Hybride functies

GESLAAGD. Mensen meerdere rollen laten hebben of meerdere functies. Sommigen die dit graag wilden werden zeer bevlogen en er ontstond kruisbestuiving.

Zelfsturende Teams

GEFAALD. De groep splitsten we gezamenlijk op naar meerdere teams die zelfstandig en met eigen broek ophalen zouden moeten opereren. Een team liep onderling toch niet lekker, viel uit elkaar, waarbij collega's vertrokken of zich voegde bij het andere team, wat resulteerde in weer 1 enkel team / bedrijf. 

ZELF EXPERIMENTEREN?

Het belangrijkste wat ik met deze lijst wil zeggen is dat er veel mogelijk is in organisaties. Dat je best wat kunt uitproberen om het eventueel daarna terug te draaien. Of erachter komt dat het op deze manier toch echt veel beter is. Vraag waarom je dingen doet. Verzin iets geks, iets nieuws, iets wat mogelijk beter is. En kijk dan of je het wilt behouden of niet. 

bottom of page