top of page

Een nieuwe business opstarten in coronatijd. Zo doe je dat



Een jaar geleden zeiden Cedric en ik tegen elkaar: we zouden eens een videocursus van onszelf moeten opnemen. Onze podcast zat al bijna op 100 afleveringen (nu over de 150), maar video, daar waren we vrijwel niet aanwezig. Zonde. Maar zoals dat altijd gaat tussen Ced en mij: 1000 ideeën, 5 krijgen een start, misschien net 1 die we doorzetten. Videocursussen, dat gaan we ooit nog wel doen… Yeah, right!


TOTDAT…

In december 2019 zit ik met een klein groepje toffe gasten te kletsen, Thijs Launspach, Mark Siegenbeek van Heukelom en Bart Snijders. Mark geeft Thijs wat tips en adviezen over het opstarten van een online cursus: ‘Zou je moeten doen man. Ik heb het ook een tijd terug opgezet en ik krijg nog steeds een plotselinge pling, dat iemand zich weer heeft ingeschreven.’ Mark heeft het boek met de fantastische titel Helemaal naar de meditering geschreven en over mediteren een online cursus opgenomen, samen met nog een aantal andere onderwerpen. En Thijs, als schrijver van Fokking Druk zit te denken om hetzelfde over omgaan met stress te doen. Ik zit er stilletjes bij en denk alleen maar: gdvr de gdvr, dat mot ik ook! Op de terugweg bel ik Tom op. Op dat moment net een maand stagiair bij ons. In een wervelwind van stuiterbalheid vertel ik: ‘Tom, wat dacht je van dit als afstudeer experiment: we gaan gewoon een online cursus opzetten. Mark heeft het ook, dan kunnen wij dat ook.’ Tom denkt: best. Iets meer dan een maand later, met Kerstvakantie en Skitoe ertussen, schieten we de eerste opnames van de cursus Vrij Organiseren van Ced en mij. Er wordt over een strategisch concept om de cursus heen nagedacht. Er wordt over een site nagedacht. We gaan niet zomaar een cursusje opnemen. Nee, we maken het wel echt high end: mooie set, gelikte camerabeelden, strakke edit, speciale diepte inhoud. We schieten nog wat opnames in de avond en nachturen, buiten ons reguliere werk om. Ik breng Johrick die filmt om half 3 ’s nachts thuis (voor een bijna 18-jarige allang bedtijd natuurlijk. Sorry, ouders van Johrick). We doen dit on the side, maar het gaat gestaag door.


EN DAN… SLAAT CORONA TOE

De KeytoeY omzet dondert met 70% in naar benee. We hadden natuurlijk de focus op behoud van klanten en nieuwe verkoop kunnen zetten. Of bij de pakken neerzitten. Mooi niet. De knop is om. Nu hebben we tijd én noodzaak om gas te geven op Keytoe Academy, zoals we het in de tussentijd hebben genoemd. Alle hens aan dek. We kunnen nu misschien wel het platform uitbreiden met meer sprekers. De sprekersbranche heeft toch niks te doen. Dus we vragen huisvriend Feike Cats. En ik vraag dikke buddy Thijs Launspach, die toch al een online cursus wilde opnemen. Waarom dan niet bij ons? Feike stemt in. Thijs stemt in. Dat ging makkelijk. Ondertussen heeft Cedric Niek van den Adel al opgebeld. Ook hij kan en wil. In hoog tempo nemen we ze mee in hoe het er ongeveer uit moet zien. We geven ze onze outline, zodat ze een idee hebben van een opbouw van hun cursus. We bouwen in het Keytoe kantoor een set, elke keer anders per spreker. We huren de camera apparatuur. O en nu nog even bedenken hoe we de sprekers gaan belonen voor het hele verhaal. Ook dat hebben we snel rond: 10 procent van de totale omzet wordt elk half jaar verdeeld over alle sprekers. En 5 procent van de totale omzet besteden we aan een goed doel of initiatief, waar we met alle sprekers achter staan. Hop geregeld. Wat Keytoe collega’s lief aankijken of ze willen helpen met het bouwen van de site. Yes. Zij doen ook mee. Site wordt gebouwd.


ENNNN LIVE!

Begin april staan we live met de pre-enroll pagina, waar mensen zich al kunnen inschrijven en vervroegd toegang tot het platform krijgen. Op de pagina staan trailers. En we zijn al nieuwe sprekers aan het inplannen. Nog geen drie weken nadat Rutte het volk toesprak op 16 maart! Het edit werk gaat verder. We maken zelf jingles voor in de filmpjes (why not?). We maken een werkboek per cursus. Bedenken opdrachten erbij en zijn ondertussen flink met de marketing bezig. Het is nu eind april. Nancy Rademaker en Richard de Hoop zijn ook als sprekers opgenomen. We hebben nog meerdere sprekers op het lijstje staan. De eerste inschrijvingen van mensen EN bedrijven zijn binnen. Nu doorzetten naar de echte livegang.


WAT GING ER FOUT

Van alles natuurlijk. Van wispeltuur over hoe we willen dat de site eruit ziet. Naar niet conform Keytoe huisstijl dingen maken. De apparatuur bij het filmen deed het soms niet of dan waren we de batterijen vergeten. Overzetten van de filmbestanden op slecht werkende harde schijven. De sprekers moesten in de kou in het kantoor gefilmd worden omdat een van de cv ketels het plots begaf. We dachten een toffe microfoon te gebruiken voor het filmen. Gaf teveel ruis. Weggegooid geld. Het is een en al fouten maken, direct leren en doorgaan. Met de kennis van nu hadden we de opnames een maand eerder helemaal anders gedaan. Dat wil echter niet zeggen dat we dat gaan doen haha.


WAAROM VERTEL IK JE DIT?

Ik ben mega trots dat we dit zo snel hebben opgezet. Veel collega’s van alle Keytoe gelederen hebben bijgedragen, meegedacht, geholpen en gesteund. Super tof. Natuurlijk wil ik Keytoe Academy aanprijzen: dus schrijf je in, als je dat nog niet hebt gedaan. You won’t regret it. Maar misschien de belangrijkste waarom: Ik wilde je meenemen in dat het mogelijk is, ondanks (of juist door) een flinke klap van de corona molen te hebben gehad, snel iets nieuws uit de grond te stampen. Iets waar we zelf nul komma nul ervaring in hadden. En als wij dat kunnen…* Gaat het een succes worden? Geen idee. We hopen het. Het is nu al tof en wordt alleen maar beter en leuker. Überhaupt iets nieuws de grond uit trekken geeft een partijtje voldoening, niet normaal. Dus als je nog twijfelend je voet boven het gaspedaal laat zweven, pak een baksteen, smijt ‘m erop en gas!


*Als je nu denkt, ja dat zeg je wel zo makkelijk, maar jullie zijn wel Keytoe. Dan rest mij te zeggen: Inderdaad. Ik denk dat hier de kracht van onze manier van organiseren weer keihard naar voren komt. Flexibel als de neten. Doe ons maar eens na. Ik hoop dat je het doet.

Comentários


bottom of page